0

Vánoční recepty

Vánoční recepty

Vánoce klepou na dveře a vy ještě nemáte napečeno? Nevěště hlavu, poprosili jsme naše kolegyně o rodinné poklady - recepty na to nejoblíbenější vánoční cukroví.

Vybrali jsme tři druhy cukroví, které máme nejraději a které zvládnete připravit i na poslední chvíli. Provoňte si domov nejkrásnější sváteční vůní a připravte svým blízkým ty nejsladší Vánoce.



Nejlepší linecká kolečka


300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
1 žloutek
dřeň z vanilkového lusku
citronová kůra z půlky citronu

Ručně nebo v robotu vypracujeme ze všech surovin těsto, které bude hladké a pružné. Necháme minimálně hodinu v chladu odpočinout a poté vykrajujeme cukroví, které pečeme na 190 °C 8 minut dozlatova. Po upečení slepujeme rybízovou marmeládou a necháme dva dny uležet v chladu.


Vanilkové rohlíčky od babičky


300 g hladké mouky
100 g mletých neloupaných mandlí
40 g moučkového cukru
100 g povoleného másla
1 žloutek
dřeň z vanilkového lusku

Všechny suroviny zpracujeme v těsto, které necháme v lednici odpočinout. Po odpočinutí ručně vyválíme malé rohlíčky nebo vykrájíme vykrajovátkem. Pečeme 8 minut ba 180°C. Ještě teplé rohlíčky obalíme ve vanilkovém cukru a uložíme na pár dní do chladu.

Perníčky měkké po upečení


500 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
200 g zahřátého medu
100 g povoleného másla
2 celá vejce
1 lžíce kakaa
2 - 3 lžičky perníkového koření
1 lžička sody + 1 lžička prášku do pečiva

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme do druhého dne odpočinout v lednici. Vykrajujeme tvary a pečeme na 170 °C 10 minut. Perníčky jsou hned měkké, můžete je upéct i na poslední chvíli. Hotové perníčky polijte čokoládou nebo ozdobte cukrovou polevou.